Marcin, jak możesz to zajrzyj
kamczatka: Marcin, jak możesz to zajrzyj
Już męczyłem Cię tym zadaniem ale nadal mi coś nie wychodzi:
Punkt A = (−2;4) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC, któego pole jest
równe 20 i w którym |AC| = |BC|. Bok BC jest zawarty w prostej o równaniu y
y = x − 2. Oblicz współrzędne wierzchołka C.
d= 2
√2
|BC| = 10
√2
Liczę długość odcinka AC:
10
√2 =
√(x − 2)2 + (x − 6)2 /()
2
200 = x
2 − 4x + 4 + x
2 − 12x + 36
200 = 2x
2 − 16x + 40
2x
2 − 16x − 160 = 0
x
2 − 8x − 80
i coś nie wychodzą mi miejsca zerowe , co robię nie tak ?
23 kwi 19:31
Marcin: Przecież już robiłeś to zadanie
23 kwi 19:33
kamczatka: psia krew źle d znowu wyliczyłem powinno być 3√2 zaraz zmienie i powiem czy wyszło
23 kwi 19:33
kamczatka: tak robię jeszcze raz bo wtedy coś nie wychodziło
23 kwi 19:35
Marcin: d powinno być równe 4
√2 
a nie 3
√2
23 kwi 19:41
kamczatka: Wreszcie mi wyszło
23 kwi 19:44
Marcin: wyszło CI z d=3
√2?
23 kwi 19:46
kamczatka: z d = 4√2
23 kwi 19:48
Marcin: a no to w takim razie ok
23 kwi 19:48
kamczatka: ok dzięki
23 kwi 19:53