matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
www
Julka:
wyznacz pole trójkąta równobocznego,którego wysokość jest o 1cm krótsza od boku trójkąta.pomocy błagam
2 lis 21:59
godzio187:
h=a−1
a
√
3
h=
=> podstaw h=a−1 i oblicz a
2
a
2
√
3
P=
=> podstaw wynik z poprzedniego działania
4
2 lis 22:05
Julka:
dzieki
2 lis 22:11
Eta:
Co tu "błagać" ?
a
√
3
h = a −1 =>
= a −1 /*2
2
a
√
3
= 2a −2 => 2a −a
√
3
= 2 => a(2−
√
3
)=2
2
2(2+
√
3
)
2(2+
√
3
)
a=
=
=
=2(2+
√
3
)
2−
√
3
(2−
√
3
)(2+
√
3
)
4−3
[2(2+
√
3
)]
2
*
√
3
P=
= (2+
√
3
)
2
*
√
3
= (7+4
√
3
)*
√
3
[j
2
]
4
2 lis 22:15
Eta:
2 lis 22:16