ruch
Olcia: Pomoże ktoś ?

Ciało poruszając się ruchem jednostajnie przyspieszonym ze stanu spoczynku w ciągu piątej
sekundy przebyło drogę 18 m. Znaleźć przyspieszenie i drogę jaką ciało przebyło w ciągu całego
czasu 5 sekund.
2 lis 21:50
Olcia: ponawiam prośbę ...
2 lis 22:37
godzio187: nie wiem czy to będzie dobrze ale :
Jeżeli w 1 s ciało pokonało droge
s
1=x=2
s
2=3x=8
s
3=5x=10
s
4=7x=14
s5=9x=18 =>x=2
s
c=2+6+10+14+18=50m
mając to możemy obliczyć a
2 lis 22:59
Mateusz: Dobrze zacząłeś ale drogi przebyte w kolejnych sekundach ruchu przyszpieszonego bez prędkości
początkowej mają się do siebie jak kolejne liczby nieparzyste czyli s1:s2:s3:s4:s5=
1:3:5:7:9
2 lis 23:06
godzio187: czyli dobrze tak ?
2 lis 23:10
Mateusz: No tak prócz tej 2 na początku to by sie zgadzało
2 lis 23:11
godzio187: ale nie napisałem 2x tylko
s1=x
a obliczylem z 9x=18 ze x=2 więc podstawilem pod x, 2 i wyszlo s1=2
2 lis 23:15
godzio187: s1=1x
2 lis 23:15
Mateusz: Acha no fakt
2 lis 23:19
godzio187:
2 lis 23:24