Chodzi mi o to zadanie i wyliczenie odległości |AC| https://matematykaszkolna.pl/st
kamczatka: Chodzi mi o to zadanie i wyliczenie odległości |AC|
https://matematykaszkolna.pl/strona/2518.html
Jest tam wliczona odległość |AC|, lecz ja chciałem spytać czemu mi nie wychodzi jak pierw
podstawiam x i y punktu C
|AC| =
√(−2 − x)2 + (5 − x + 1)2
5
√2 =
√(4 − 4x + x2) + (36 − 12x + x2) / ()
2
50 = 4 − 4x + x
2 + 36 − 12x + x
2
50 = 2x
2 − 16x + 40
2x
2 − 16x − 10
x
2 − 8x − 5
23 kwi 18:10
kamczatka: już wiem powinno być − 1
23 kwi 18:13
kamczatka: coś nadal nie wychodzi:
5√2 = √(−2 − x)2 + (4 − x)2 / ()2
50 = (4 − 4x + x2) + (16 − 8x + x2)
50 = 4 − 4x + x2 + 16 − 8x + x2
50 = 2x2 − 12x + 20
2x2 − 12x − 30 = 0
a powinno wyjść 2x2 − 4x − 30 co robię nie tak ?
23 kwi 18:19
kamczatka: czy jak jest (−2 − x)2 to wtedy inaczej wzór się skróconego mnożenia się stosuje i jest:
4 + 4x + x2 ?
23 kwi 18:20
Mila:
(−2−x)2=[(−1)*(x+2)]2=(−1)2*(x+2)2=(x+2)2=x2+4x+4
23 kwi 18:48