Wiεlomiany -rozkład
zenit: eh aż mi głupio pytać,bo zdaję sobie sprawę,że to poziom podst.,ale jak to rozłożyć do
najprostszej postaci

x
6−3x
4+3x
2−1
x
4(x
2−3)+(3x
2−1)...
nie wiem,od której strony to ugryźć
2 lis 21:49
Nikka: połącz x6 z −1 i −3x4 z 3x2
2 lis 21:51
zenit: no tak sobie myślałam,że wyjdzie właśnie coś w stylu
−3x
2(x−1)(x+1)(x
6−1),ale nie wiem czy to n−a−jprostsza postać...
btw Dzięki
2 lis 22:04
Nikka: nie, nie...
namieszałaś

x
6−1−3x
4+3x
2=(x
2)
3−1−3X
2(x
2−1)=(x
2−1)(x
4+x
2+1)−3x
2(x
2−1)
2 lis 22:18
Nikka: wyłącz następnie (x2−1) przed nawias
2 lis 22:19
Eta:
A może tak:
( x2 −1)3 = x6 −3x4 +3x2−1
2 lis 22:30
Nikka: też ok

bez względu na sposób musi wyjść to samo
2 lis 22:32
leniwiec: Οκαy...

Ale wydaję mi się,że trzeba mieć do tego dużą wyobraźnię,żeby to zobaczyć...
A ja bym tak chciała od razu na pierwszy rzut oka to widzieć ehhh
3 lis 00:04
Eta:
Liczy się

..... dlatego warto to zuważyć

wtedy "szast−prast" i po "zawodach"
3 lis 00:08
leniwiec: jeszcze raz dziękuję
Ta stronka to zbawienie

i wasza pomoc również
3 lis 00:09
Eta:
Miło nam

Dobranoc!
3 lis 00:13