Dowód
Cash18: Wykaż że liczba 3√7 jest niewymierna.
23 kwi 13:37
bezendu:
f(x)=x3−7
Gdyby ten wielomian miał pierwiastki wymierne, to z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach
wielomianu, musiałaby to być jedna z liczb −7,7,1,−1 Żadna z tych liczb nie jest
pierwiastkiem tego wielomianu, zatem nie ma on pierwiastków wymiernych. Więc 3√7 nie jest
liczbą wymierną.
C.N.W
23 kwi 13:43
ICSP: nie widzę tego wynikania
23 kwi 13:50
zombi: Niech
| | p | |
3√7 = |
| , gdzie p,q∊C oraz (p,q) = 1, podnieś do 3 i wnioski wnioski. |
| | q | |
23 kwi 13:54
bezendu:
23 kwi 13:54
PW: bezendu, wystarczyło dopisać:
Równanie trzeciego stopnia ma co najmniej jedno rozwiązanie, zatem równanie
x3 − 7 = 0
x3 = 7
ma niewymierne rozwiązanie, co zgodnie z definicją oznacza, że 3√7 nie jest liczbą wymierną.
23 kwi 14:01
bezendu:
Dzięki, czyli było prawie dobrze
23 kwi 14:03
Cash18: Dzięki za pomoc, to zadanie pochodzi ze zbioru z kluczem ale jednak nie był on tak klarownie
podany jak tutaj. Pozdrawiam
23 kwi 15:51