help!
Wydi:

Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC, w którym AC = BC . Odcinek
AD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne w taki sposób, że AD = CD oraz
AB = BD. Udowodnij, że ∡ADC = 5⋅∡ACD .
Eta:

Teraz już wszystko jasne

ΔADC −− równoramienny , to: < CAD = <ACD= α
<ADC= 180
o − 2α
<ADB= 180
o−(180
o−2α) = 2α
ΔABD −−− równoramienny to: <DAB = <ADB= 2α
to: < ABD= 180
o − 4α
ΔABC −−− równoramienny
to: <CAB= <ABC => 3α= 180
o − 4α => 7α= 180
o
zatem:
<ADC= 180
o −2α= 7α− 2α= 5α
i mamy to co chcieliśmy:
<ADC=
5*< ACD
c.b.d.o
Teraz wypiję herbatkę i do

Miłych snów

Dobranoc Wszystkim "mocnym Markom"
Wydi: No akurat dziś mogłem powrócić do zadań z maty i od razu chciałem podziękować

Trochę czasu minęło wiem ale chyba to nie tragedia psotko