zadanie funkcje
marcel: Funkcja f jest opisana wzorem f(x)=x2−ax+b, gdzie x∊R. Jednym z miejsc zerowych funkcji f jest
liczba −1. Wiedząc, że wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie (0,−2), oblicz a, b. proszę o
pomoc!
2 lis 21:28
godzio187: nie mialem jeszcze f kwadratowej ale wydaje mi sie ze to tak bedzie :
0=(−1)
2−a*(−1)+b
−2=0
2−a*0+b układ równań ale że tego nie miałem to głowy nie dam

0=1+a+b
−2=b
0=−1+a
−2=b
1=a
−2=b
2 lis 21:33
marcel: też miałem zamiar tak zrobic, ale nie wiedziałem, czy to jest dobrze. bardzo dziękuję!
2 lis 21:34
...:
9 maj 15:04