Wielomiany- rozszerzenie
arczi2095: Wielomian W(x) = x3 + ax2 − bx − 2 jest podzielny przez wielomian Q(x) = x2 + x + 1.
Oblicz parametry a, b oraz pierwiastki wielomianu.
22 kwi 23:06
Wazyl: W(x)=(x−c)(x2+x+1)
Jeżeli chodzi o pierwiastki już tej tej postaci widać że jedynym pierwiastkiem będzie c.
22 kwi 23:09
Saizou : W(x)=Q(x)*R(x), gdzie R(x)=x+m i porównaj wielomiany xd
obstawiam m=−2
22 kwi 23:09
zombi: I masz rację
22 kwi 23:10
Janek191:
( x3 + a x2 − b x − 2) : ( x2 + x + 1) = x + a − 1
− x3 − x2 − x
−−−−−−−−−−−−
( a − 1) x2 − ( b + 1) x − 2
− ( a − 1) x2 − ( a − 1) x − a + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( − a − b ) x − a − 1
reszta = 0
więc
− a − b = 0
− a − 1 = 0 ⇒ a = − 1
b = 1
Odp. a = − 1, b = 1
================
22 kwi 23:14