matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prostopadłościan
Aga:
w prostopadłościanie krawędzi podstawy mają długość 12 cm i 16 cm a przekątna bryły 29 cm. oblicz objętość prostopadłościanu.
22 kwi 22:01
Janek191:
Mamy d
2
= 12
2
+ 16
2
= 144 + 256 = 400 d =
√
400
= 20 oraz h
2
+ d
2
= 29
2
h
2
+ 400 = 841 h
2
= 841 − 400 = 441 h =
√
441
= 21 Objętość V = 12*16*21 = 4 032 Odp. V = 4 032 cm
3
=================
22 kwi 22:14