proszę o pomoc
zagubiona: W serii liczącej 100 sztuk zdarza się średnio 5 sztuk wadliwych. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że losując:
a) 6 sztuk trafimy na 1 wadliwą,
b) 10 sztuk trafimy na 5 wadliwych,
c) 8 sztuk trafimy na 2 wadliwe.
22 kwi 21:08
Janek191:
Może tak : schemat Bernoulliego
| | 5 | |
p = |
| = 0,05 q = 0,95 |
| | 100 | |
| | | |
a) P( A) = P6(1) = | *0,051*0,955 |
| | |
| | | |
b) P( B) = P10 ( 5) = | *0,055*0,955 |
| | |
| | | |
c) P( C) = P8 (2) = | *0,052* 0,956 |
| | |
22 kwi 23:40