r − promień mniejszego okręgu
R − promień większego okręgu
Mamy
( R − r)2 + ( R − r)2 = ( R + r)2
[ R2 − 2R r + r2]*2 = R2 + 2 R r + r2
2 R2 − 4 R r + 2 r2 = R2 + 2R r + r2
R2 − 6 R r + r2 = 0
Δ = ( − 6r)2 − 4*1*r2 = 36 r2 − 4 r2 = 32 r2 = 162*r2
√Δ = 4√2r
więc
| 6 r − 4√2 r | ||
R = | = 3 r − 2√2 r < r odpada | |
| 2 |
| 6 r + 4√2r | ||
R = | = 3 r + 2√2 r > r | |
| 2 |
| r | r | 1 | |||
= | = | = 3 − 2√2 | |||
| R | 3 r + 2√2 r | 3 + 2√2 |
Trójkąt ABC jest prostokątny i równoramienny, to:
R+r=(R−r)*√2 ⇒ r+r√2= R√2−R ⇒ r(1+√2)= R(√2−1)
| r | √2−1 | (√2−1)2 | ||||
to | = | = | = 3−2√2 | |||
| R | √2+1 | 2−1 |