matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice ciągów
łysy:
Oblicz granicę następujących ciągów: a) an=3n−
√
9n
2
+6n−15
b) an=
3
√
n
3
+4n
2
−n
22 kwi 21:05
Janek191:
Np. a)
9n
2
− ( 9 n
2
+ 6n − 15)
a
n
= 3 n −
√
9n
2
+ 6n − 15
=
=
3n +
√
9n
2
+ 6n − 15
− 6n +15
− 6 +
15
n
=
=
3n +
√
9 n
2
+ 6n − 15
3 +
√
9 +
6
n
−
15
n
więc
− 6 + 0
lim a
n
=
= − 1
3 + 3
n →
∞
22 kwi 22:35