geometria analityczna, prosze o pomoc
piotreks: oblicz odległość punktu c (−1, 2) od prostej 2x−3y+4=0
22 kwi 20:51
aga: w tablicach cke masz wzor na odleglosc punktu od prostej |2*(−1) + (−3)*2 +4| / √[(−1)2+22]
22 kwi 20:57
aga: nie, wroc! pod pierwiastkiem ma byc [22 + (−3)2]
22 kwi 20:58
Dziadek Mróz:

poprowadź prostopadłą przechodzącą przez punkt C do prostej, poszukaj punktu wspólnego prostych
y oraz k, oblicz odległość C od S
Algorytm:
prosta:
y = ax + b
1
prostopadła:
punkt S:
y = y
C
S(x
S, y
S)
C(x
C, y
C)
|CS| =
√(xS − xC)2 + (yS − yC)2
22 kwi 20:59
piotreks: dzięki
22 kwi 21:08