Pan Kowalczyk złożył do banku 25000 zł
Mati: Pan Kowalczyk złożył do banku 25000 zł na cztery lata na procent składany. Jaką kwotę będzie
miał na koncie po tym okresie, jeśli oprocentowanie w banku wynosi 10% w skali roku, a odsetki
kapitalizuje się:
1) co sześć miesięcy
2) co trzy miesiące.
W każdym przypadku wykonaj obliczenia uwzględniające 18− procentowy podatek od dochodów
kapitałowych, jak i pomijające ten podatek.
Proszę o pomoc i proszę mi powiedzieć bo myślę, że to jest chore...jak mam korzystać ze wzoru
no bo tak chyba najlepiej to jak mam podnosić do 8 czy 16 potęgi przecież to nienormalne i
można się szybko pomylić... W ogóle nie wychodzi mi nic jak próbuje obliczyć bez podatku...ma
zwykłym kalkulatorze...jak dostane cos takiego na sprawdzianie to jak sobie z tym poradzić?
22 kwi 20:45
Mati:
22 kwi 21:02
Mati: Czy ktoś jest w stanie mi pomóc
22 kwi 21:26
Mati:
22 kwi 21:46
pomocnik: Mati cóż oczekujesz? Chyba trzeba się z tym pogodzić, że trzeba liczyć "duże potęgi"
22 kwi 21:48
Mati: A jak policzyć?
22 kwi 21:55
pomocnik: Podstawić do wzoru. Wpisz w google "kapitalizacja złożona wzór" i znajdziesz. Chyba, że wolisz
się mordować i liczyć z sumy ciągu geometrycznego?
22 kwi 21:58
pomocnik: Z tą sumą to przesadziłem, ale z ciągiem geometrycznym nie.
22 kwi 22:05
Mila:
Bez podatku od odsetek
(1,05)
8=liczysz tak:(1,05)
4*(1,05)
4
Najpierw:
(1,05)
2*(1,05)
2*=1,1025*1,1025=1.21550625=(1,05)
4
1.21550625*1.21550625=1.4774553
25000*1.4774553≈36936,38
=======================
Z podatkiem od odsetek
| | 4,1 | |
(1+ |
| )8=(1,041)8≈1,3791 |
| | 100 | |
25000*1,3791≈34477.5 zł
====================
22 kwi 22:08
Mati: Dziękuje
23 kwi 01:06