Trapez ABCD jest protokątny. Na podstawie danych z rys. ponizej Oblicz pole tego trapezu
Udało mi się zrobić tylko ten trójkąt pitagorejski bo tam nie było jednej liczby, ale co dalej
to nie wiem.
| 1 | ||
Ten kąt 30o zamieniłbym na | , ale czy tak mogę, skoro nie mam podanego kąta prostego w | |
| 2 |
Sory że nie oznaczyłem boków.
Opuszczam wysokość i licze z sinsa 30o
| 1 | 3 | ||
= | |||
| 2 | y |
Zauważ że powstał Ci trójkąt prostokątny 90,30,60 stopni
Z zależności :
a
b = a√3
c = 2a
| 3 | ||
tg(30o) = | ||
| x |
| 3 | ||
x = | ||
| tg(30o) |
| (4 + (4 + x)*3 | ||
P = | ||
| 2 |
Troszkę poprawione.
(Dopiero uczę się rysować
)
| 3√3+4+4 | ||
P= | *3=...... | |
| 2 |
| (a+b)*h | ||
P = | ||
| 2 |
| (4+3√3+4)*3 | 24 + 9√3 | 9√3 | ||||
P = | = | = 12 + | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| (4+3√3+4) | ||
P= | * 3 | |
| 2 |
| 8+3√3 | ||
P = | * 3 | |
| 2 |
| 24+9√3 | ||
P = | ||
| 2 |
Czyli gitez mi wyszło.