ciągi,
Miko: Mógłby mi ktoś pomoc? Naprowadzić jak rozwiązywać takie zadania?
Niech S
n oznacza sumę n początkowych wyrazów ciągu (a
n):S
n=a
1+a
2+a
3+...+a
n. wiadomo, ze
22 kwi 20:31
ICSP:
22 kwi 20:33
Miko: bardzo się cieszę, czekam na wskazówki
22 kwi 20:35
ICSP: 3 jabłka
22 kwi 20:37
Miko: Jak np. obliczyć:
a) a1
b)S2
c)a7
d)S6
e)Sn1
f) an
22 kwi 20:38
zawodus: Podstawić do wzoru
22 kwi 20:39
Saizou :
Sn=a1+a2+a3+....+an−1+an
Sn−1=a1+a2+a3+...+an−1
===========================−
Sn−S{n−1}=an
i dalej sama
22 kwi 20:40
ICSP: Sn = a1 + ... + an czyli suma wyrazów ciągu aż do n
np
S1 = a1
S2 = a1 + a2
S3 = a1 + a2 + a3
a) a1 = S1
b) S2 . Wystarczy podstawić do wzoru
c) a7 = S7 − S6
d) S6 . Wystarczy podstawić
e) ?
f) an = Sn − Sn−1
22 kwi 20:41
22 kwi 20:44
ICSP: zamiast n wstawiasz (n−1) i liczysz
22 kwi 20:45
Miko: dziekuje!
22 kwi 20:56
Miko: hmm, ale nie rozumiem tego z tym a7, dlaczego tak jest?
22 kwi 21:08