Dany jest kwadrat ABCD o boku długości a.
Punkty K i L są środkami boków kwadratu.
Oblicz długość odcinka MN.
Moje pytanie jest takie, czy zostałoby uznane gdybym po prostu zauwazyla ze bok wynosi a,
wiec przekatna to d=a√2, a MN jest trzecia czescia przekątnej ?
| 1 | a√2 | |||
|MN|= | d= | |||
| 3 | 3 |
]
Zauważenie że jeżeli K i L są środkami boków, to dzielą przekątną na 3 równe części
nie byłoby ok?
w takim razie KBL i MBN sa podobne
| |KL| | |MN| | ||
= | | * |SB| | ||
| |PB| | |SB| |
| |KL| | ||
|MN|= | *|SB| | |
| |PB| |
| a√2 | ||
|SB|= | ||
| 2 |
| a√2 | ||
|DS|= | ||
| 2 |
| a√2 | 1 | |||
|PS|= | * | |||
| 2 | 2 |
| a√2 | ||
|PS|= | ||
| 4 |
| a√2 | a√2 | |||
|PB|= | + | |||
| 2 | 4 |
| 3a√2 | ||
|PB|= | ||
| 4 |
| 1 | ||
|KL|= | a*√2 | |
| 2 |
| a√2 | ||
|KL|= | ||
| 2 |
| a√2 | |||||||||
|MN|= | * | |||||||||
| 2 |
| 2a2 | ||
|MN|= | ||
| 3a√2 |
| a√3 | ||
|MN|= | ||
| 3 |
| a√2 | ||
|MN|= | ||
| 3 |