???
prosze o szybka pomoc: Oblicz pole trójkąta prostokątnego mając dane długości odcinków p i q, na które dzieli
przeciwprostokątną wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego.
22 kwi 20:00
Wazyl: P=a*h
h=√pq
a=p+q
22 kwi 20:04
prosze o szybka pomoc: a nie P=1/2ah?
22 kwi 20:05
Wazyl: Prawda.
Wiesz skąd wzięło się a i h?
22 kwi 20:06
prosze o szybka pomoc: i skąd się wzięło że h i a to tyle akurat?
22 kwi 20:07
prosze o szybka pomoc: no niestety nie...
22 kwi 20:07
Paulina:
Skorzystał z wiadomości o średnich
22 kwi 20:08
prosze o szybka pomoc: ?
22 kwi 20:09
prosze o szybka pomoc: jakich srednich?
22 kwi 20:09
Paulina:
A co Pani nie podawała ?
22 kwi 20:10
Wazyl:

a=p+q to wiadomo.
h wzięło się z podobieństwa. Spróbuj sama zrozumieć dlaczego.
Zadanie moje:
Udowodnij że h=
√p*q
22 kwi 20:11
prosze o szybka pomoc: aa z twierdzenia pitagorasa
22 kwi 20:14