wyznaczyć przedziały monotoniczności (ekstrema lokalne)
pomocy: wyznaczyć przedziały monotoniczności (ekstrema lokalne)
x3e(−3x)
22 kwi 19:52
Paulina:
policz pochodną funkcji ?
22 kwi 19:55
J: Zacznij od pochodnej..
22 kwi 19:56
Paulina:
@J chyba nie umie wyznaczyć po spamuje..
22 kwi 19:56
J: Skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu x3 * e−3x
22 kwi 19:58
pomocy: pochodna umiem xD chyba (3x2*e(−3x)) + ((x3)−3e(−3x))
22 kwi 19:58
J: czyli .... = 3e−3xx2(1 − x)
22 kwi 20:01
pomocy: no i teraz ta tabelka xD
22 kwi 20:03
pomocy: i tu sie gubie kiedy wieksze i mniejsze od 0 xD
22 kwi 20:03
Paulina:
Pochodna ujemna w zbiorze (−∞,0)∪(1,∞) dodatnia (0,1)
minimum lokalne f(0) ? maksimum lokalne f(1)=?
Ale może głupoty gadam ?
22 kwi 20:05
J:
| | 3x2(1−x) | |
f,(x) = |
| .... i mianownik masz zawsze dodatni. |
| | e3x | |
22 kwi 20:06
pomocy: czyli f(x)' = 0 dla x=1
f(x)' > 0 dla x<1
f(x)' < 0 dla x>1
tak ?
22 kwi 20:14
J: Zeruje się dla x = 0 lub x = 1
Dodatnia: x < 1 , ujemna dla x > 1
22 kwi 20:19