ciĄGI
makulki: | | 2n−6 | |
zbadaj które wyrazy ciągu są liczbami naturalnymi an= |
| |
| | n+2 | |
22 kwi 19:13
makulki: zrobiłem to tak, że po przekształceniu a
n=3−
12n
zatem n∊{4,6,12}, tak?
bo w odpowiedziach jest, że n∊{4,6,
10} i nie wiem czy popełniłem gdzieś błąd czy jak? czy
po porstu zła odpowiedź?
22 kwi 19:15
J: Widać,że odpowiedź jest zła ... podstaw za n = 4, n = 6 , n = 12 i zobacz, co dostaniesz.
Mnie wychodzi,że tylko ósmy wyraz jest liczbą naturalną.
22 kwi 19:22
makulki: dlaczego tylko 8?
22 kwi 19:26
J:
| | 2(n+2) − 10 | | 10 | |
an = |
| = 2 − |
| .... prawa strona jest liczbą naturalną tylko dla n |
| | n+2 | | n+2 | |
= 8
22 kwi 19:29
makulki: | | 3n−6 | |
pomysliłem się wzór wygląda tak an = |
| |
| | n+2 | |
22 kwi 19:32
J: To w takim razie wyraz drugi , czwarty i dziesiąty
22 kwi 19:38
makulki: aaaa, juz widze moj blad
22 kwi 19:40