ostroslupy
milka: w ostroslupie prawidlowym czworokatnym pole sciany bocznej jest rowne polu podstawy, znajdz
sinus kata miedzy przeciwleglymi krawedziami bocznymi tego ostroslupa.
22 kwi 18:51
dero2005:

h
s = 2a
| | a | |
l = √hs2 + (a2)2 = |
| √17 |
| | 2 | |
d = a
√2
d
2 = 2l
2 − 2l
2cosα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
_____−−−−−−−−−−____
| | 2 | |
sinα = √1 − cos2α = |
| √30 |
| | 17 | |
22 kwi 21:34
milka: troszeczke nie rozumiem tego d2 = 2l2 − 2l2cosα
22 kwi 22:03
dero2005:
wzór cosinusów
23 kwi 06:52
milka: kurcze... czy wszystkie zadania trzeba robic z twierdzen sinusow i cosinusow? nie mamy tego na
podstawie i troszeczke ciezko ogarnac: D
23 kwi 11:39
milka: jest jakis inny sposob?
23 kwi 17:44
dero2005:
h
s = 2a
| | a | |
l = √hs2 + (a2)2 = |
| √17 |
| | 2 | |
d= a
√2
ze wzoru
| | 13 | |
cosα = 1 − 2*sin2α2 = |
| |
| | 17 | |
| | 2 | |
sinα = √1 − cos2α = |
| √30 |
| | 17 | |
taki sposób pasuje?
23 kwi 18:38