ostroslupy
angela: oblicz objetosc prawidlowego ostroslupa czworokatnego, ktorego krawedz ma dlugosc 4 a kat
miedzy dwiema sasiednimi scianami bocznymi ma miare 120stopni
22 kwi 18:36
Paulina:
rysunek to gdzie ?
22 kwi 18:37
angela: no wlasnie mam problem z tym katem...
22 kwi 18:39
Paulina:
22 kwi 18:40
angela: ok, wiec wiem jak obliczyc polowe przekatnej podstawy, ale jak z tego obliczyc wysokosc
22 kwi 18:45
dero2005:
która krawędź ?
22 kwi 21:21
angela:
22 kwi 22:21
angela:
23 kwi 12:20
dero2005:

a = 4
d = a
√2 = 4
√2
| | H | | sinα | | √2 | |
tgα = |
| = |
| = |
| |
| | | | cosα | | 2 | |
H = 2
23 kwi 18:10