Ciągi
Kamix: Hej ; D Jak "ugryźć" takie zadanie?
Dane są sumy ciągów S
n=1−3+5−7+...+101−103 oraz P
n=2−4+8−16+...+128−256. Rozwiąż równanie
2
|2x+Sn|=
√2|Pn|.
Proszę o pomoc
22 kwi 17:15
Kamix: Podbijam ; )
22 kwi 17:27
pomocnik: Na początek przydałoby się policzyć Sn i Pn
22 kwi 17:28
ZKS:
Możesz po prostu rozbić te sumy
Sn = 1 − 3 + 5 − 7 + ... + 101 − 103
niech Sn1 = 1 + 5 + ... + 101 oraz Sn2 = −3 − 7 + ... + (−103).
Tak samo Pn.
22 kwi 17:31
Kamix: Właśnie mam problem z policzeniem Sn i Pn...
22 kwi 17:32
Tadeusz:
Policz te Sn i Pn
Dalej to już proste równanie
22 kwi 17:32
pomocnik: Lub tak 1−3+5−7+...+101−103=(1−3)+(5−7)+...+(101−103)=(−2)+(−2)+...+(−2)
22 kwi 17:34
ZKS:
Oczywiście dużo lepszy sposób. Tylko problem u
Kamix polegał na tym że nie umiał policzyć
więc mu pokazałem że można to łopatologicznie policzyć.
22 kwi 17:36
pomocnik: Dałem tylko drugi sposób. Każdy jest dobry, do wyboru do koloru
22 kwi 17:38
Kamix: Wyszło mi Sn=−102. Dobrze?
22 kwi 17:38
pomocnik: Mnie oboma sposobami wychodzi −52
22 kwi 17:43
Kamix: A możesz pokazać swoje obliczenia?
22 kwi 17:44
pomocnik: (−2)*26
22 kwi 17:44
ZKS:
Sposób który pokazał
pomocnik jest dużo szybszy ale możesz też obliczyć
| | 1 + 101 | |
Sn1 = |
| * 26 = 1326 |
| | 2 | |
| | 3 + 103 | |
Sn2 = − |
| * 26 = −1378 |
| | 2 | |
S
n = S
n1 + S
n2 = 1326 − 1378 = −52.
22 kwi 17:50
adi: lepiej nie gryźć
22 kwi 17:56
Kamix: Ale dlaczego (−2)*26?
Jest 26 raz par gdzie ich suma daje −2, ale jak obliczyć, że jest ich akurat 26?
22 kwi 18:19
Kamix: Aaa okey już sobie poradziłem, obliczyłem, że jest 26 takich par, teraz rozumiem, dziękuję
22 kwi 18:21