tożsamość trygonometryczna
Adrian : Sprawdź tożsamość trygonometryczną:
cos
4x + sin
4x = 1 − 2sin
2x * cos
2x
Nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać nawet

Jakby ktoś wytłumaczył jak to zrobić byłym wdzięczny.
22 kwi 17:08
zawodus: Prawda

Polecenie do kitu
22 kwi 17:09
jakubs: Adrian tutaj trzeba pokazać, że lewa strona równa się prawej. Korzystaj ze wzorów w tablicach i
próbuj coś sam
22 kwi 17:11
Paulina:
(sin2x+cos2)2−2sin2cos2x
Tyle
L=P
22 kwi 17:15
Adrian : Do tego: (sin2x+cos2)2
doszedłem sam, ale skąd się wzięło to −2sin2cos2x ?
22 kwi 17:29
Mila:
(sin2x+cos2x)2=
=(sin2x)2+2*sin2x*cos2x+(cos2x)2= sin4x+2*sin2x*cos2x+cos4x
w takim razie
cos4x + sin4x =(sin2x+cos2x)2−2*sin2x*cos2x=1−2*sin2x*cos2x
22 kwi 17:40
Paulina:
a2+b2=(a+b)2−2ab
(a+b)2=a2+2ab+b2
22 kwi 18:01
Adrian : Teraz rozumiem, tylko nie wiem skąd tutaj ten minus, skoro wcześniej był to plus:
(sin2x+cos2x)2−2*sin2x*cos2x
22 kwi 18:39
Paulina: skoro masz mieć tylko a
2+b
2 a we wzorze masz +2ab to trzeba dać minus...
Poćwicz zadania ze wzorami skróconego mnożenia.
22 kwi 18:41
Adrian : Już wszystko rozumiem, dziękuję za pomoc i dobrą radę, na pewno posłucham
22 kwi 18:46