jerey: sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)−2sin2xcos2x=1−sin22x?
22 kwi 15:54
Tadeusz:
NIE
DWA BŁĘDY
22 kwi 15:59
zawodus: 
brakuje kwadratu
22 kwi 15:59
Tadeusz:
... I NIE TYLKO −
22 kwi 16:01
jerey: sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x
22 kwi 16:02
jerey: i co jeszcze?
22 kwi 16:03
Tadeusz:
2sin2xcos2x≠sin22x
22 kwi 16:05
jerey: a jak zapisac 2sinxcosx * 2 sinxcosx?
22 kwi 16:07
zawodus: sin2x=2sinxcosx
22 kwi 16:08
zawodus: 2sinxcosx*2sinxcosx*≠2sin2xcos2x
22 kwi 16:09
22 kwi 16:09
jerey: 2sinxcosx * 2sinxcosx = sin2x*sin2x =?
22 kwi 16:11
Tadeusz:
a 2sinxcosx*2sinxcosx=4sin2xcos2x
22 kwi 16:11
jerey: czyli 4sin
2xcos
2x=sin
22x?
22 kwi 16:13
jerey: wobec tego
cos4x=cos(2x+2x)=cos2xcos2x−sin2xsin2x=(cos
2x−sin
2x)(cos
2x−sin
2x)−2sinxc
osx*2sinxcosx=(cos
2x−sin
2x)(cosx
2x−sin
2x)−4sin
2xcos
2x=cos
4x−2sin
2xco
sx
2x+sin
4x−4sin
2xcos
2x=(cos
4x+sin
4x)−2sin
2xcos
2x−4sin
2xcos
2x=(cos^
| | 1 | |
2x+sin2x)2−4sin2xcos2x−4sin2xcos2x=1−4*2sin2xcos2x=1−4* |
| sin2x=1−2sin22x ? |
| | 2 | |
22 kwi 16:28
razor: można tak, ale po co? jest gotowy wzór na cos2x = 1−2sin2x. Teraz zamiast 2x wstawić 4x i jest
22 kwi 16:50
razor: zresztą mogłeś to wyprowadzić o wiele wcześniej

cos4x=cos(2x+2x)=cos2xcos2x−sin2xsin2x= cos
22x − sin
22x = (1−sin
22x) − sin
22x = 1 −
2sin
22x
22 kwi 16:56
zawodus: Ewentualnie wykorzystać wzór Eulera
22 kwi 16:58
jerey: ok
22 kwi 17:25