Obliczyć całkę
Ola: ∫ √xx+1
22 kwi 15:07
ICSP: Podstawienie t = √x powinno zadziałać.
22 kwi 15:09
Ola: probowałam, później wziełam przez części i mi się zapętliło i wyszłam na tym samym.
22 kwi 15:13
ICSP: Zaprezentuj swoje próby
22 kwi 15:14
Ola: t=√x
t2=x
2tdt=dx
2∫ t2t2+1dt=
u=t2 u'=2t
v'=1t2+1 v=arctgt
=t2arctgt−2∫tarctgt=
u=arctgt u'= 1t2+1
v'=t v= 12 t2
=t2arctgt−2(12t2arctgt− 12∫ t2t2+1
i dalej nie liczylam bo to jest ta sama całka co na początku, kurde troche kiepsko widac
22 kwi 15:29
ICSP: t =
√x ,
t
2 = x
2t dt = dx
Mamy :
| | √x | | t | | 2t2 | |
∫ |
| dx =∫ |
| * 2t dt = ∫ |
| dt |
| | x + 1 | | t2 + 1 | | t2 + 1 | |
a to jest całka z funkcji wymiernej. St licznika = stopniowi mianownika zatem "dzielimy"
| | t2 | | 1 | |
= 2 ∫ |
| dt = 2 * [ ∫ 1 * dt − ∫ |
| dt] = |
| | t2 + 1 | | t2 + 1 | |
= 2t − 2 arctgt + C = 2
√x − 2arctg(
√x) + C
22 kwi 15:34
Ola: dziękuję bardzo
22 kwi 15:35