zad.
Ola: Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540 km. Pociąg
jadący z miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do
miasta A i jechał z prędkością o 9 km/h mniejszą. Pociągi te minęły się w połowie drogi.
Oblicz, z jakimi prędkościami jechały te pociągi.
2 lis 21:04
Mateusz: Pociąg jadący z miasta A mozemy powiedziec ze wyjechał o czasie t, to jadąc z prędkością V
1
przejechał do chwili spotkania z pociągiem jadącym z miasta B dokładnie połowe drogi więc
| | 270 | |
równanie mamy takie V1 = |
| , teraz wiemy, że drugi pociąg wyjechał z miasta B godzinę |
| | t | |
później niż pociąg jadący z miasta A, (z miasta A pociąg godzinę wcześniej), i jechał z
| | 270 | |
prędkością o 9 km/h mniejszą zatem równanie jest takie V1−9 = |
| i rozwiązujesz |
| | t+1 | |
układ równań tutaj polecam ci go rozwiązać metodą podstawiania którego rozwiązaniem jest V
1
=45km/h V
2 = 54km/h
2 lis 22:29
Eta:
Widzę ,że
Ola nie śpi

pomogę

Pozostało rozwiązać układ równań:
napiszę go prościej:
v*t= 270
(v −9)(t +1)=270 => vt +v −9t +9 =270 => 270 +v −9t +9=270
v = 9t −9
podstawiając do : v*t= 270 => (9t −9)*t= 270 /:9
t
2 −t − 30=0 Δ= 121
√Δ= 11
t
= 6 v t= −5 −−−− odrzucamy
zatem v
1 = 45 km/h v
2 = 45 +9= 54 km/h
Dobranoc!
3 lis 01:23
józek: to zadanie jest zle rozwiazane
23 lis 15:43
józek: wynik jest dobry ale rozwiazanie bledne
23 lis 15:44
Mateusz: Tak a niby gdzie jest zle
23 lis 16:33
ola: Józek ma rację!
jest:(v −9)(t +1)=270 => vt +v −9t +9 =270 => 270 +v −9t +9=270
powinno być vt+v−9t−9 =270 bo mnożymy −9 przez 1!
19 gru 21:42
Li :
Eta
powinna zapisać (v+9)(t −1) = 270
vt= 270
vt −v +9t −9=270
270 −v +9t −9=270
v = 9t −9
dalej już dobre obliczenia
Pewnie pomyliła znaki
19 gru 22:24