aa
Hugo: rozwiąż równanie:
| | 1 | | 1 | |
(tgx+ |
| )2 + ( |
| −tgx)2 = 14 |
| | cox | | cox | |
pomoże ktoś

?
22 kwi 14:27
Hugo: | | 1 | | 1 | |
tgx2+ |
| + 2tgx{1}{cosx} + tgx2+ |
| − 2tgx{1}{cosx = 14 |
| | cos2x | | cos2x | |
(2−8cox
2x)(cos
2x)=0
2=8cox
2x v cos
2x=0
cos
x=1/4 v cosx=0
cosx= 1/2 v cosx= −1/2 v cosx=0
x = π/3 + 2kπ u −π/3 + 2kπ u π/2 + 2kπ u 3/2π + 2kπ

Ale jak by ktoś jeszcze mógł zweryfikować ostatnie linijki
22 kwi 14:27
Hugo: dz
22 kwi 14:27
ICSP: a dziedzina ?
| | a | |
i od kiedy |
| = 0 ⇒ a * b = 0 |
| | b | |
22 kwi 14:28
ICSP: poza tym zły zapis tg2x ≠ tgx2 . Stawiaj nawiasy.
22 kwi 14:29
ICSP: | | 1 | |
i oczywiście brakuje rozwiązania równania cosx = − |
| |
| | 2 | |
22 kwi 14:32
Hugo: ICSP dziękuję za interwencje;
1. Dziedzina to cox =/= 0 zatem π/2 + 2kπ u 3/2π + 2kπ odpada... czy tak

2. Znak iloczynu jest taki sam jak znak ilorazu... Z tego skorzystałem : > Bo jak inaczej?
wymnożyć razy cos
2x ? ... cos
2x może być zerem teoretycznie.
3. To już błąd taki jak przepisuje wszędzie ma być ...
2x... a nie ...x
2....
Proszę popraw jak dalej błądze
22 kwi 14:34
Hugo: racja ;; Już poprawiam cox=−1/2
22 kwi 14:35
ICSP: z dziedziny cosx ≠ 0 zatem cos
2x ≠ 0. Możesz przemnożyć równanie przez cos
2x
| a | |
| = 0 ⇒ a = 0 . Przecież b zerem być nie możesz (patrz dziedzina) |
| b | |
22 kwi 14:37
Hugo: | | 5 | | 7 | |
x = |
| + 2kπ u |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
22 kwi 14:37
Hugo: Rozumiem... zakładamy że tam nie ma zera i mnożymy a jak by wyszło to odrzucamy z konfrontacją
z dziedziną...
Mam pytanie co do "Znak iloczynu jest taki sam jak znak ilorazu" można tak robić prawda? Tak
mnie uczyli
(a+b)c=0
a+b = 0 v c=0
22 kwi 14:40
ICSP: źle.
22 kwi 14:40
ICSP:
Równanie:
| licznik | |
| = 0 ⇒ licznik = 0 |
| mianownik | |
Nierówność:
| licznik | |
| > 0 ⇒ licznik * mianownik > 0 |
| mianownik | |
Dla mianownik ≠ 0
22 kwi 14:45
Hugo: | | licznik | |
Nie znałem tego... ICSP: ale przecież jak się zrobi |
| = 0 ⇒ licznik * |
| | mianownik | |
mianownik to ii tak można chyba odrzucić potem mianownik

z dziedziny... chyba że sam zapis
jest już zły
22 kwi 15:33
ICSP: można, tylko po co dodawać sobie dodatkowej roboty ?
22 kwi 15:34
Hugo: Okej

dzięki
22 kwi 15:35
fx: Cały ambaras wynika z tego, że zapis:
ab = 0 można interpretować jako: [a = 0; b = 0], [a≠0; b = 0], [a = 0; b≠0] a dwa pierwsze
przypadki gdy pierwsza równość jest wnioskiem z dzielenia − nie mają racji bytu w R.
22 kwi 17:02