Rachunek Prawdo
Paulina:
PW, Mila jesteście może na forum ?
22 kwi 14:02
PW: Mhm.
22 kwi 14:04
Paulina:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7} wybieramy kolejno bez zwracania 3 liczby i zapisujemy je,
zaczynając od najwyższego rzędu w kolejności losowania, otrzymując liczbę trzycyfrową. Ile
można w ten sposób otrzymać liczb trzycyfrowych większych od 345 ?
22 kwi 14:07
PW: A = B∪C∪D,
B − "pierwsza wylosowana cyfra jest większa od 3"
C − "pierwsza wylosowana cyfra to 3 i druga wylosowana cyfra jest większa od 4"
D − "pierwsze dwie wylosowane cyfry to 3 i 4, a trzecia jest większa od 5"
Zbiory B, C i D są rozłączne, a więc |A| = |B|+|C|+|D|.
22 kwi 14:16
Paulina:
Dziękuję.
22 kwi 14:41
Mila:
1) pierwsza cyfra ze zbioru {4,5,6,7}, druga na 6 sposobów, trzecia na 5 sposobów
4*6*5=120 liczb
2) pierwsza cyfra 3, druga ze zbioru {5,6,7}, trzecia dowolna z pozostałych pięciu
3*5=15 liczb
3)
(34x) ostatnia ze zbioru {6,7}
2 liczby
Łącznie:
120+15+2=137
22 kwi 16:05
Paulina:
Dziękuję już zrozumiałam za pierwszym podejściem
22 kwi 16:06
Paulina:
Ale cały czas to mnie męczy
Liczby 1,2,3,4,5,6 ustawiamy losowo w szereg. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w tym
ustawieniu iloczyn każdej z dwóch sąsiednich liczb będzie parzysty.
22 kwi 16:08
zawodus: to np
ppp − wszystkie parzyste
22 kwi 16:09
22 kwi 16:10
Paulina:
Tylko dwa przypadki ? Nic nie trzeba permutować ?
22 kwi 16:11
zawodus: trzeba

bo np
2,4,6
i
4,2,6
to inne wyniki

Ja wypisałem tylko sytuacje
22 kwi 16:20
zawodus: przypadków jest trzy
22 kwi 16:21
zawodus: o kurcze jest jeszcze
ppn
npp
22 kwi 16:21
Paulina:
A jak do tego doszedłeś matematyku

?
22 kwi 16:23
Mila:
Układy sprzyjające.
(npnpnp) 3!*3!
(pnpnpn)
(nppnpn)
(npnppn)
Policz wszystko.
22 kwi 16:24
Paulina:
4 układy ?
22 kwi 16:26
Mila:
tak.
22 kwi 16:28
Paulina:
wyszło poprawnie
22 kwi 16:31
Mila:
22 kwi 16:31
zawodus: A ja wymyśliłem że układamy liczby trzycyfrowe
22 kwi 16:36
Paulina: jeszcze tylko jedno zadanko umieszczę za 10 minut
22 kwi 16:37
zawodus: To muszę skupić uwagę nie ok tobie a na treści zadania i będzie ok
22 kwi 16:42
Paulina:
Ile jest liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach ze zbioru [1,2,3,4,5,6,7,8,9} i takich, że ich
suma cyfry każdej z tych liczb jest nieparzysta ?
22 kwi 16:49
jakubs: 3p i 1n
3n i 1p
p− parzyste
n− nieparzyste
22 kwi 16:51
zawodus:
22 kwi 16:56
Paulina: tzn ?
22 kwi 17:11
zawodus: Aby suma cyfr była nieparzysta liczba musi się składać z jednej cyfry parzystej i trzech
nieparzystych lub druga opcja
22 kwi 17:15
Paulina:
ale trzeba też patrzeć suma 1 ostatniej
ABBBBBA
AA i AB o takie coś chodzi ?
22 kwi 17:17
zawodus: A po co? Od czego zależy czy suma cyfr jest nieparzysta?
22 kwi 17:25
Paulina:
czyli tylko sąsiednie

Dziękuję.
22 kwi 17:28
Mila:
np. 1352
1+3+5+2=11 liczba nieparzysta.
22 kwi 17:32
Paulina:
Dziękuję wszystko zrobione już
22 kwi 18:02
zawodus: To teraz możesz mnie pomóc
22 kwi 18:07
Paulina:
Ja Tobie ?
22 kwi 18:08
zawodus: Nom

potrzebuje kilka stron głupot na temat ucznia zdolnego
22 kwi 18:17
Paulina:
Mam Ci pisać swój życiorys

?
22 kwi 18:17
Draghan: XD
22 kwi 18:20