Funkcja f: {-2, -1, 1, 2, 3} -> R jest określona w następujący sposób: każdej li
Cersei: Funkcja f: {−2, −1, 1, 2, 3} −> R jest określona w następujący sposób: każdej liczbie ze zbioru
{−2, −1, 1, 2, 3} przyporządkowana jest jej wartość bezwzględna pomniejszona o 1.
a) Określ funkcję f za pomocą: 1) grafu 2) tabelki 3) wzoru
b) podaj zbiór wartości f.
I−2I−1 = 2 − 1 = 1
I−1I−1 = 0
I1I−1 = 0
I2I−1 = 1
I3I−1 = 2
a więc f(−2) = 1, f(−1) = 0 f(1) = 0 f(2) = 1 f(3) = 2 ?
22 kwi 13:57
wredulus_pospolitus:
22 kwi 14:01
Cersei: a więc mam dobrze. a jak zapisać za pomocą wzoru?
22 kwi 14:06
J: f(x) = IxI − 1
22 kwi 14:08
Cersei: Natomiast zbiór wartości to Y=(0, 1, 2)?
22 kwi 14:09
J: Tak.
22 kwi 14:12