Srodkowa laczy wierzcholek ze srodkiem boku
Mario:

Punkt A(−4;2) jest wierzcholkiem ΔABC,ktorego dwie srodkowe zawieraja sie w prostych o
rownaniach x=o oraz x+y−2=0.Zn pozostale wierzcholki)
22 kwi 13:12
Mario: ,jeszcze nie nauczylem sie tu ladnie rysowac(
22 kwi 13:14
wredulus_pospolitus:
coś mało precyzyjne to zadanie ... na pierwszy rzut oka wychodzi mi nieskończenie wiele taki
trójkątów
22 kwi 13:15
wredulus_pospolitus:
tfu ... co ja piszę
22 kwi 13:15
Mario: istnieje taka prosta x=0

?
22 kwi 13:18
ZKZ:

Ale rownanie x=0 przedstawia os OY a nie os OX
22 kwi 13:18
wredulus_pospolitus:

1) zauważ ... środkowa biegnie z wierzchołka i dzieli bok na pół
2) w takim razie, jeden wierzchołek będzie na prostej x=0 (źle narysowana)
a drugi na prostej y=−x+2 (dobrze narysowana)
22 kwi 13:20
Mario: i mozna po prostu z rysunku odczytac wierzcholki?
22 kwi 13:25
wredulus_pospolitus:
niee
22 kwi 13:26
ZKZ: Mozna jak dobrze zrobisz rysunek ale Ty masz to wyznaczyc algebraicznie
22 kwi 13:28
Mario: gorny lewy bok zawarty w y=x+6, x=0⇒y=6
22 kwi 13:31
wredulus_pospolitus:
pytanie za sto punktów −−− skąd wiemy, że górny punkt leży na prostej y=x+6
jeżeli potrafisz to uzasadnić ... to masz zrobione zadanie
22 kwi 13:32
zawodus: Ja potrafię
22 kwi 13:35
ZKZ: czesc
zawodus
Niech chopak mysli bo odczytal to z rysunku
22 kwi 13:37
Mario: ((znalazlem ja,myslac,ze srodkowa jest prostopadla do boku,ale tak nie jest(z definicji)
22 kwi 13:38
wredulus_pospolitus:
no nie jest ... a raczej ... 'nie musi być'

więc kombinuj kombinuj w jaki sposób pokazać, że jednak to MUSI być prostopadła (w tym akurat
przypadku)
22 kwi 13:39
ZKZ: Tzn moze byc prostopadla do boku ale w trojkacie rownobocznym a takze rownoraniennyn
opouszczona z wierzchokla miedzy ranionami
22 kwi 13:41
Mario: bo srodkowe przecinaja sie pod katem 45 stopni?
22 kwi 14:01
wredulus_pospolitus:
dobrze ... ale co związku z tym

zauważ, że przy 'dolnym' boku także przecinają się pod kątem 45
o ... a dolny bok ni jak nie
jest prostopadły do x=0
22 kwi 14:03
Mario: | −1 | |
| =1 ? a=−1 (warunek prostopadlosci) |
| a | |
nie wiem,czy jeszcze cos wymysle(
22 kwi 14:19
Mario: prosze podpowiedziec
22 kwi 16:29
Mario: skad wiemy,ze srodkowa jest prostopadla do gornego lewego boku?nie wykombinowalem
27 kwi 19:00