f
juleczka: pomóżcie. rozwiąż równanie: −2k + √4k2+12 ≥0
2 lis 20:56
godzio187: 2 na poczatku
4k
2+4k
2+13≥0
8k
2≥13
| | √13*√2 | | √13*√2 | |
k≥ |
| v k≥ − |
| odrazu usunalem niewymierność
|
| | 4 | | 4 | |
2 lis 21:07
Eta:
To złe rozwiązanie
godzio ........popraw
(a−b)
2 = a
2 −2ab +b
2 −−−−−−−−−− to dla przypomnienia
2 lis 21:16
Nikka: jak dla mnie źle, źle, źle...
D: 4k2+12≥0
ponieważ dla każdego k∊R 4k2+12>0 to D=R
√4k2+12 ≥ 2k
podnosimy obustronnie do kwadratu
4k2 + 12≥4k2
4k2 − 4k2 + 12 ≥0
12≥0 co oznacza, że nierówność jest spełniona dla dowolnego k∊R
odp. Zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór liczb rzeczywistych.
2 lis 21:19
Eta:
Ok

Pozdrawiam
Nikka
2 lis 21:21
Nikka: 
dzięki
2 lis 21:24
godzio187: kicha
2 lis 21:24
juleczka: dzięki bardzo. a mam jeszcze pytanie w przypadku gdyby przed pierwiastkiem zamiast + byłby −
to rozwiązanie będzie takie samo?
2 lis 21:25
....: −k+
√k2+3≥0
−k≥−
√k2+3 2
k
2≤k
2+3
0<3 tozsamosc
2 lis 21:26
Nikka: takie samo
2 lis 21:26
....: jakby byl minus to by byla sprzecznosc
2 lis 21:29
godzio187: kicha

wsumie by było dobrze tyle że nie wiem skąd m isie tam 13 wzięło i o dziedzinie
zapomniałem
2 lis 21:29
juleczka: dzięki bardzo

a masz może pomysł na takie zadanie: uzasadnij że x
4+2x
3+2x
2=−x
2−2x−2
nie ma rozwiązań
2 lis 21:29
Nikka: no tak '.....' ma rację (mój błąd)
2 lis 21:49