Funkcja f jest określona wzorem f(x) = 2x^2 + 3x + 4. Wyznacz...
Cersei: Funkcja f jest określona wzorem f(x) = 2x2 + 3x + 4. Wyznacz:
a) f(0)
b) f(0,5)
c) f(a)
d) f(3b)
e) f(x−1)
f) f(x+2)
a) f(0) = 0
b) f(0,5) = f(1/2) = 2(1/2)2 + 3(1/2) + 4 = 2 * 1/4 + 3 1/2 + 4 = 1/2 + 3 1/2 + 4 = 4 + 4 = 8
22 kwi 12:34
J: Podstawiaj za x podane wartości ... i licz
22 kwi 12:36
J: Dlaczego f(0) = 0 ?
22 kwi 12:37
Cersei: e) f(x−1) = 2(x−1)2 + 3(x−1) + 4 = 2(x2 − 2x + 1) + 3x − 3 + 4 = 2x2 − 4x + 2 + 3x − 3 + 4 =
2x2 − x + 3
22 kwi 12:39
Cersei: f(0) = 4
22 kwi 12:40
J: Tak.
22 kwi 12:41
Cersei: f) f(x+2) = 2(x+2)2 + 3(x+2) + 4 = 2(x2 + 4x + 4) + 3x + 6 = 2x2 + 8x + 8 + 3x + 6 + 4 =
2x2 + 11x + 18
22 kwi 12:43
Cersei: Nie wiem tylko, jak zrobić podpunkt d) i c).
22 kwi 12:44
J: W c za x podstaw a , w d podstaw 3b
22 kwi 12:46
Cersei: f(a) = 2(a) 2 + 3a + 4 = 2a2 + 3a + 4 ?
22 kwi 12:51
Cersei: f(3b) = 2(3b)2 + 3(3b) + 4 = 18b2 + 9b + 4
22 kwi 12:52
J: Tak.
22 kwi 12:53