Wykaż, że dla kąta ostrego α podana równość jest tożsamością.
Dembele: Wykaż, że dla kąta ostrego α podana równość jest tożsamością.
(sinα + cosα)(sinα − cosα) = 1 − 2cos2α
22 kwi 11:53
wredulus_pospolitus:
błagam ... lewa strona −−− wzór skróconego mnożenia
następnie skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i masz prawą stronę
22 kwi 11:55
Dembele: A to?. Oblicz cosα, wiedząc, że α jest kątem ostrym oraz spełniony jest podany warunek. cosα =
tgα
22 kwi 12:00
PW:
a więc po zastosowaniu założenia
skad wynika
cos
2α = sinα
i po zastosowaniu "jedynki trygonometrycznej"
1 − sin
2α = sinα,
sin
2α + sinα − 1 = 0.
Rozwiązać to równanie kwadratowe i wybrać dodatnie rozwiązanie (bo kąt α jest ostry).
22 kwi 13:00
J: Tu trzeba obliczyć cosα ...
22 kwi 13:03
ZKZ: Witam
PW.

Musialem pilnie wyjechac przed praca ale czytalemTwoj wpis na temat tej ksiazki
Mam ta geometrie o ktorej pisales do LO . (z 1979r wiec zaczne sie z niej uczyc .
Myslalem ze tamta bedzie lzejsza
22 kwi 13:08