matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
venn
jerey:
1
1
1
7
wykaż ze jezeli A,B ⊂ Ω oraz P(A)=
i P(B)=
to
≤ P(AuB)≤
i
4
3
3
12
1
P(B\A)≥
12
1
chyba najtrudniejsze w tym wszystkim jest to jak udowodnic P(AuB)≥
3
bo: z definicji prawdopodob. dla zdarzen A,B zawartych w Ω P(AuB)≤P(A)+P(B)
1
1
P(AuB)≤
+
4
3
7
P(AuB)<
12
jest ok. wynika, z tego, ze zdarzenia A i B są rozłączne czyli AnB ∅ czyli moge zapisac, ze P(AuB)=P(B\A)+P(A) i z tego moge P(B\A).
1
jak wykazac, ze P(AuB)≥
?
3
22 kwi 11:43
wredulus_pospolitus:
z definicji P(A∪B) ≥ P(A) ⋀ P(A∪B) ≥ P(B)
22 kwi 11:47
jerey:
ahh, no tak , widze juz to
dzieki
22 kwi 11:53
jerey:
w sumie to jest najłatwiejsze
22 kwi 11:53