Wielomian, wyznaczenie parametru m
kewn: Dany jest wielomian: W(x) = x4 + mx2 + m2 − m. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których ten wielomian nie ma pierwiastków.
Tworze zmienna pomocniczą t=x2 i t≥0, Zakładam że Δ<0
Ale nie mam pojęcia dlaczego trzeba założyć że:
Δ > 0
t1 + t2 < 0
t1*t2 > 0
Proszę o wytłumaczenie.
22 kwi 11:25
Tadeusz:
bo skoro podstawiasz t=x2 ... to z zastrzeżeniem t≥0
Dla t<0 masz sprzeczność
22 kwi 11:36
kewn: z wzorów vieta. Dlaczego t1*t2> 0 a t1+t2 <0
22 kwi 12:55
J: W tym zadaniu te założenia są niepotrzebne... Jedyny warunek: Δ < 0
22 kwi 12:57
ja: Ponieważ obydwa t muszą być ujemne!
np x2=−4 x2=−3
22 kwi 12:57
ja: Ależ są ponieważ może być Δ>0 i t1<0 i t2<0 też brak pierwiastków.
22 kwi 12:59
J: Zgoda...
22 kwi 13:01
kewn: Czyli, wyniki me(0, 4/3) i me(−∞,0)u(1,+∞)
me(1,4/3)
a z alternatywy dla Δ<0 me(−∞,0)u(4/3,+∞)
A ostateczny wynik me(−∞,0)u(1,+∞) \{4/3}
Dobrze policzyłem ?
pozdrawiam
22 kwi 13:22
PW:
| | 4 | |
Δ = m2 − 4(m2−m) = −3m2 + 4m = − 3m(m− |
| ). |
| | 3 | |
Δ może być zarówno ujemna, jak i równa 0 czy dodatnia. Jeżeli jest ujemna, to wniosek jest
oczywisty − nie ma t = x
2 będących pierwiastkami, czyli nie ma x będących pierwiastkami.
Jeżeli Δ = 0, to jest jeden pierwiastek t
0, wielomian ma postać
(t − t
0)
2 = (x
2 − t
0)
2
Należy zadbać, by t
0 < 0 (wtedy wielomian nie ma pierwiastków).
Sprawdzamy to bezpośrednio:
− dla m=0 wielomian ma postać
W(x) = x
4
− jest pierwiastek (poczwórny) x
0 = 0;
| | 4 | |
− dla m = |
| wielomian ma postać |
| | 3 | |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
W(x) = x4 + |
| x2 + |
| = (x2 + |
| )2, |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
czyli nie ma pierwiastków.
| | 4 | |
O tym Koledzy zapomnieli − dla m = 0 wielomian ma pierwiastek, a dla m = |
| |
| | 3 | |
wielomian
nie ma pierwiastków − trzeba było to sprawdzić, a widzę tylko dyskusję dla Δ<0
lub Δ>0.
22 kwi 13:58
pigor: ... dany jest wielomian: W(x)= x
4+mx
2+m
2−m. Wyznacz wszystkie
wartości parametru m, dla których ten wielomian nie ma pierwiastków.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., otóż W(x)= x
4+2x
2*
12m+
14m
2+
34m
2−m=
= (x
2+
12m)
2+
34m
2−m nie ma pierwiastków ⇔
⇔
34m
2−m >0 v (
34m
2−m =0 i
12m >0) ⇔
⇔
34m(m−
43) >0 v (m(m−
43)=0 i m>0) ⇔
⇔ (m< 0 v m>
43) v m=
43 ⇔
m∊(−∞;0) U <43;+∞) . ...
22 kwi 15:38