Dowód z rachunku prawdopodobieństwa
Ac.: Zdarzenia A i B są zawarte w Ω. Uzasadnij, ze jeśli zdarzenia A i B wzajemnie się wykluczają,
to P(A) * P(B) ≤
14.
Założenie:
A, B − zdarzenia
A, B ⊂ Ω
A ∩ B = ∅
Teza:
P(A) * P(B) ≤
14
I teraz najważniejsze... Jak to udowodnić? Liczę na pomoc!
wredulus_pospolitus:
1)
niech P(A) = a ; a∊(0,1)
załóżmy,że P(B) = 1−a (maksymalny jaki może być)
f(a) = a*(1−a)
| | 1 | | 1 | |
fmax(a) = |
| (dla a= |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
2) niech P(A) = 1 ; wtedy P(B) = 0
P(A)*P(B) = 0
3) niech P(A) = 0 ; wtedy P(B) = 1
P(A)*P(B) = 0
4) niech P(A) = a ; a∊(0,1)
załóżmy,że P(B) < 1−a
P(A)*P(B) < a*(1−a) = f(a)