Trygonometria
muflon: Wiedząc, że α i β są kątami ostrymi oraz sinα=1/√10 tgβ=4/3 wykaż, że 2α+β=π/2
Proszę o pomoc
22 kwi 11:00
daras: a zacząłeś juz kombinować ?
bo my wszyscy słabosilni po świętach
22 kwi 11:08
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 3 | |
sinα = |
| −> cosα = |
| |
| | √10 | | √10 | |
| | 6 | |
sin(2α) = 2sinαcosα = |
| |
| | 10 | |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
tgβ = |
| −> sinβ = |
| i cosβ = |
| (narysuj sobie ... trójkąt pitagorasa to |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
jest)
| | 8 | | 6 | |
czyli sinβ = |
| i cosβ = |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | 6 | | 6 | | 8 | | 8 | |
sin(2α+β) = sin(2α)*cosβ + cos(2α)sinβ = |
| * |
| + |
| * |
| = 1 |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
sin(2α+β) = 1 <=> 2α+β = π/2+2kπ
2α+β = π/2 (ok)
2α+β = 5π/2 (niemożliwe, ponieważ 2α+β ≤ 2*(π/2) + π/2 = 3π/2 < 5π/2)
c.n.w.
22 kwi 11:14
muflon: Dzięki wredulus
22 kwi 13:44