Planimetria
muflon:

Wykaż, że CA=DBsinβ
Proszę o pomoc:
Wiem tyle:
kątB=180−β
Czworokąt można wpisać w okrąg ( równość sum przeciwnych kątów)
DB to średnica tego okręgu
22 kwi 10:56
daras: to jakaś lista zadań, którą miałeś na jutro zrobić?
22 kwi 11:12
muflon: nie nie

Przygotowuje się sam do matury i tak się złożyło, że wczoraj nie mogłem tego
rozwiązać
22 kwi 13:44
muflon: Zależy mi chociaż na wskazówce
22 kwi 13:46
wredulus_pospolitus:
skoro czworokąt można wpisać w okrąg to: ΔACD także,
| | AC | |
DB = 2R = 2 |
| −> ... |
| | 2sinβ | |
22 kwi 13:49
ZKZ: Z tego rysunku to kąt B=β
22 kwi 13:49
wredulus_pospolitus:
skoro czworokąt można wpisać w okrąg to: ΔACD także w ten okrąg można wpisać,
22 kwi 13:50
ZKZ: Odpowiedzialem mu na to bo napisal . Wiem tyle ze kątB=180−β
22 kwi 13:52
muflon: okej, dzięki
22 kwi 14:19