powierzchnia
Matejko: Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyźnie jest półkolem o promieniu k=6. Oblicz
pole powierzchni całkowitej i objętość stożka oraz miarę jego kąta rozwarcia.
Proszę o pomoc nie wiem jak się robi zadania jak jest rozwinięcie stożka
22 kwi 10:20
Tadeusz:
... masz półkole ... znasz obwód podstawy ... dalej pójdzie ...
22 kwi 10:34
Matejko: jakbym umiał to bym nie pisał. wiem tylko że 2πr=6 czyli r=3π
22 kwi 11:17
Tadeusz:
skoro masz tworzącą stożka i promień podstawy ... to czego Ci jeszcze brakuje ? −
22 kwi 11:38
Matejko: mówiłem "Proszę o pomoc nie wiem jak się robi zadania jak jest rozwinięcie stożka' dla mnie
wszystkiego xd
22 kwi 11:54
Tadeusz:
masz promień podstawy stożka ... masz jego tworzącą ...
i za kilkanaście dni maturę
Żenada
22 kwi 11:58
Matejko: mówie że nie umiem robić zadan jak jestrozwinięcie na powierzchni stożka i nie żenada bo nigdy
tego ie robiłem..
22 kwi 12:15
Matejko: kąt to 45o tak? tworząca 6 a promień stożka to 3√2
22 kwi 12:25
dero2005:

porównujemy obwody(lewa strona)
k = 6
r = 3
liczymy wysokość z Pitagorasa
h =
√k2−r2 = 3
√3
α2 = 30
o
α = 60
o
P
c = πr(r + k) =
22 kwi 17:30
Matejko: dzięi
22 kwi 20:37