Monotoniczność ciągu.
faux: Proszę o sprawdzenie, czy poprawnie rozwiązałem zadanie.
a) an = −2n
−2n+1−2n > 0
−2n+1+2n > 0
−2n − 2 + 2n > 0
−2 > 0
Jaka powinna być odpowiedź? Jaki jest ten ciąg?
22 kwi 10:04
Uczę się: −2 > 0

nie sądze
22 kwi 10:06
faux: Powinno być −2 < 0. Chodzi mi o określenie jaki ten ciąg jest i czy dobrze to rozwiązałem.
22 kwi 10:08
faux: Jest to ciąg malejący?
22 kwi 10:10
PW: Nie. Dlaczego z góry zakładasz " > 0"? Masz to zbadać, a nie z góry stawiać jakąś tezę.
Trzeba przekształcać:
−2n+1 − (−2n) = 2n − 2n+1 = 2n(1−2) = −2n < 0
dla wszystkich n.
Wniosek: ciąg jest malejący.
Widać to zresztą "gołym okiem", zadanie jest banalne.
22 kwi 10:14
PW: Moje "nie" było odpowiedzią na pytanie z 10:08.
22 kwi 10:15
ZKZ: Tak jest to ciag malejacy
Policz np 5 wyrazow poczatkowych
a1=−2
a2= −4
a3= −8
a4=−16
a5= −32 itd
22 kwi 10:15
ZKZ: Witaj
PW 
Mam do Ciebie pytanie . Czy znasz pozycje Bronislaw Bielecki Algebra elementrana (jest to
stare wydanie (1957−58r) .
czy to jest ksiazka dla nauczycieli czy dla uczniow ?
22 kwi 10:20
pigor: ..., a
n = −2
n i n∊N , a ponieważ
an+1−an= −2
n+1−(−2a
n)= −2
n*2
1+2a
n= 2
2(2−n)
< 0 dla n ≥3, a więc
dany ciąg (a
n) nie jest monotoniczny w N (dla n ≥3 jest malejący) . ...
22 kwi 10:20
pigor: ...popieprzył mi się zapis ; przepraszam .
22 kwi 10:22
PW: Do ZKZ:
− Niestety, nie kojarzę takiej książki.
22 kwi 10:28
ZKZ: Dziekuje PW za odzew.
Znalazlem tez taka Iwaszkiewicz −geometria elementarna − 3 tomy
Czy warto ja kupic?
22 kwi 10:53
daras: jesli startujemy od n=0, to
1, −2, 4, −8, 16, .. czyli widać, że jest to ciąg popieprzony
22 kwi 11:06
PW: Będzie to konsekwentny wykład geometrii euklidesowej (pojęcia pierwotne, aksjomaty,
twierdzenia, dowody, konstrukcje za pomocą cyrkla i linijki). Jest to − jeżeli dobrze kojarzę
− cykl podręczników do szkoły średniej stosowanych po wojnie. Dziś już tak się nie uczy.
Jeżeli jesteś zainteresowany spójnym wykładem geometrii w nowszym ujęciu, to chyba lepiej kupić
podręczniki Zofii Krygowskiej do LO.
22 kwi 11:10
ZKZ: dziekuje jeszce raz za odpowiedz .

Mam ta ksiazke Z. Krygowskiej do klas 1 i2 liceum ogolnoksztalcacego i 1 2 3 technikum .
wydanie z 1979r Wiec zaczne ja studiowac .
22 kwi 12:29