liczby zespolone
mat.yk: Wyznacz postać trygonometryczną liczby u= −4i+√3 i podać geometryczną interpretacje
zbioru A={z∊ℂ : |z−1|≤1,re(z)≤im(u)}
22 kwi 01:08
mat.yk: Pomocy !

Jest tu ktoś?
22 kwi 12:49
Mila:
| | −4 | | i−√3 | | (−4)*(i−√3 | | −4*(i−√3 | |
u= |
| * |
| = |
| = |
| =−√3+i |
| | i+√3 | | i−√3 | | i2−3 | | −4 | |
|u|=
√3+1=2
| | 5 | | 5 | |
−√3+i=2*[cos( |
| π)+isin( |
| π)] |
| | 6 | | 6 | |
22 kwi 13:37
zombi: Wczoraj też sobie dłubałem w zespolonych, dobrze myślałem, że mnożenie przez sprzężenie
załatwia tu sprawę
22 kwi 13:42