plani
bezendu:
Eta zapraszam

Punkty D i E dzielą bok BC trójkąta ABC na trzy równe części . Wykaż, że pole trójkąta ADE
jest trzy razy mniejsze od pola trójkąta ABC .
Podobieństwo ?
22 kwi 00:21
pigor: ..., nie ma tu podobieństwa, ale masz 3 małe trójkąty o jednakowych
podstawach i...

jednakowej − wspólnej wysokości, więc ich pola są ...
22 kwi 00:29
bezendu:
Dziękuję.
22 kwi 00:29
Eta:
22 kwi 00:31
bezendu:
W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne kątów A i B . Dwusieczne te przecinają się w punkcie
P . Uzasadnij, że kąt AP B jest rozwarty. ?
22 kwi 00:32
bezendu: ?
22 kwi 00:46
Eta:
To proste jak "budowa...."
22 kwi 00:48
asdf:
ja nie wiem co tu uzasadniać...nie mieli głupszych zadań

?
22 kwi 00:50
Eta:
22 kwi 00:50
bezendu:

2α+2β+γ=180
22 kwi 00:51
Eta:
Do Twoich oznaczeń
δ=180−(α+β)= ......... = ... >90
22 kwi 00:55
bezendu:
Dziękuję, kolejny raz klapa....
22 kwi 00:56
Eta:
Będzie dobrze.... głowa go góry
22 kwi 01:03
pigor: ..., no to może na ...

dobry dzień, dla poprawienia
samopoczucia
bezendu, jakże podobny problem, taki:
wykaz, że w żadnym trójkącie jego dwusieczne kątów nie są prostopadłe.
22 kwi 09:34
bezendu:

α+β=90
0
2α+2β=180
0
∡γ=0
0 to jest nie możliwe więc dwusieczne nie mogę być prostopadłe
22 kwi 09:43
pigor: ...i o to chodziło, brawo. ...
22 kwi 09:45
bezendu:
Dziękuję za zadanie
22 kwi 09:46
pigor: ... no to może jeszcze moja mała rada :
warto, aby ten kąt γ pojawił się "wcześniej", dlatego
może np. tak
niech α+β= 90o , ale 2α+2β+γ= 180o ⇒
⇒ 2*90o+γ= 180o ⇒ γ=0o co nie jest możliwe, c.n.w.
22 kwi 10:07
bezendu:
Dobrze, zapamiętam
22 kwi 10:10