Wielomiany
jakubs: Wykaż, że istnieje wielomian w(x) stopnia trzeciego o współczynnikach całkowitych, który
spełnia warunki : W(1)=5 , W(−1)=4
W(1)=a+b+c+d=5
W(−1)=−a+b−c+d=4
2b+2d=9
2(b+d)=9
No i ja udowodniłem, że NIE ISTNIEJE taki wielomian.
Błąd w treści, czy ja coś zepsułem ?
22 kwi 00:15
ZKS:
Może treść brzmi "Wykaż że nie istnieje ...".
22 kwi 00:23
jakubs: Na 100% Wykaż, że istnieje taki wielomian W(x)....
Jest to zbiorek zadań "Jak zdać maturę z matematyki na poziomie rozszerzonym ? "
Wydawnictwo Elitmat
22 kwi 00:25
ZKS:
Można też skorzystać z tego że dla dowolnego wielomianu o współczynnikach całkowitych zachodzi
(a − b) | [W(a) − W(b)]. W tym zadaniu a = 1 oraz b = −1 więc
[1 − [−1]) | 5 − 4
2 | 1
widzimy że 1 nie jest podzielne przez 2.
22 kwi 00:31
jakubs: Oo dzięki

Szybki i prosty sposób, na dowodzik.
22 kwi 00:33