pomocy
Paulina:
Hey hey jest tu ktoś jeszcze ?
22 kwi 00:06
jakubs: no np. Ja
22 kwi 00:07
Paulina: A ogarniasz Rachunek Prawdopodobieństwa ?
22 kwi 00:08
jakubs: Oj akurat to nie jest moja najlepsza strona, ale jak coś będzie w miarę prostego to mogę pomóc.
22 kwi 00:09
Paulina: Oblicz prawdopodobieństwo, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb wyrzuconych oczek będzie podzielna przez 4.
22 kwi 00:14
jakubs: Rzucamy 3x kostką więc |Ω|=6*6*6=6
3=216
Według mnie to muszą być tylko liczby parzyste. Dlatego, że kwadrat liczby nieparzystej przy
dzieleniu przez 4 daje resztę 1.
Parzyste liczby mogę wybrać na 3*3*3=27 sposobów
22 kwi 00:23
asdf:
nie jestem mocny z prawdopodobienstwa, ale:
1+3+4
2+2+4
2+6+4
1+1+6
wiec cos jest chyba źle
22 kwi 00:34
Paulina:
Ale interesuje mnie jak rozpisać zdarzenie A
22 kwi 00:34
asdf: jak zwykle nie doczytalem zadania!

sorki
22 kwi 00:35
jakubs: Paulina musisz zauważyć, że kwadrat liczby nieparzystej przy dzieleniu przez 4 daje resztę
jeden, więc jak zsumujesz kwadraty trzech liczb, to suma reszt nie będzie dzielić się przez 4.
Dlatego tylko parzyste liczby oczek mogą być. A więc wybierasz z 2,4,6 więc 3*3*3=27
22 kwi 00:38
Paulina:
22 kwi 00:38
Eta:
12=1 z dzielenia prze 4 daje resztę 1
22=4 .....................reszta 0
32=9 .................... reszta 1
42=16 reszta 0
52=25 reszta 1
62=36 reszta 1
to suma kwadratów tylko trzech liczb {2,4,6}
z dzielenia przez 4 daje resztę 0( jest podzielna przez 4)
|A|=3*3*3
P(A)=......
22 kwi 00:40
Paulina:
Eta i o takie coś mi chodziło pełen profesjonalizm !
22 kwi 00:43
Piotr:
ale jest chochlik
22 kwi 00:44
jakubs: Przy 5
2, ale wiadomo o co chodzi

Ja dobrze tłumaczyć nie umiem, niestety nie odziedziczyłem takich cech po mamie
22 kwi 00:44
Paulina:
36:4=9 r=0
22 kwi 00:45
Eta:
Poprawiam chochlika w ostatnim wierszu ..... reszta 0
22 kwi 00:45
Paulina:
Eta masz czas, czy idziesz już ?
22 kwi 00:46
Piotr:
no i
Paulina zaapała
22 kwi 00:46
Eta:
22 kwi 00:46
Eta:
Powoli idę, bo już padam
22 kwi 00:47
Paulina:
A ja jeszcze chciałam Cię pomęczyć dłuższą chwilkę z tym Rachunkiem <smutna>
22 kwi 00:49
Eta:
Pisz zadania
22 kwi 00:51
Paulina:
A jeżeli mam taką samą sytuację ale mają być podzielne przez 5 ?
robię tak samo ?
22 kwi 00:52
Piotr:
na pewno tak sami i przez 5 ?
nie znalazlem zadnej szczegolnej zalezności oprocz tego, ze chyba musi byc 5
22 kwi 00:59
Paulina:
Chyba to trzeba mieć 100% pewności Piter
22 kwi 01:01
Eta:
A1 : reszty : 0+0+0 więc same {5}
A2 : reszty 4+1+0 {2,3} {1,4,6} {5} i permutować na 3!
|A|=|A1|+|A2|
22 kwi 01:02
Paulina:
Właśnie tych reszt nie do końca rozumiem czemu takie trójki utworzyłaś ?
22 kwi 01:03
Piotr:
heh
5
2 + 6
2 + 7
2 = 110 ok
5
2 + 7
2 + 9
2 = 155 ok
5
2 + 3
2 + 2
2 = 38 nie ok
22 kwi 01:04
Eta:
(555) suma kwadratów podzielna przez 5 −−− 1 sposób
22=4 −−− z dzielenia przez 5.... reszta 4
11= 1 ........... reszta 1
52= 25 ....... reszta 0 to 4+1+0= 5 ( jest podzielna przez 5)
itd......
22 kwi 01:06
Eta:
Piotr........skąd te 7 na kostce?
22 kwi 01:07
Paulina:
Ale czemu nie może być np {1,4,3} ?
22 kwi 01:07
Piotr:
dobre pytanie

przepraszam, ze sie wtracilem gdy Ty tlumaczysz
Eta. jest za pozno i moge niezle pierdy
pisac

zycze dobrej nocy i owocnej nauki
22 kwi 01:11
Paulina:
22 kwi 01:11
Eta:
Nie rozumiesz mnie
resztę 4 dają kwadraty liczb {2,3}
resztę 1 ............................... {1,4,6}
resztę 0 ............................. {5}
i przemieszać ( permutacja 3!) w tym będziesz miała tę trójkę o której napisałaś (143)
22 kwi 01:12
Paulina:
Czyli
Ω=6*6*6
A=?

3!* ?
22 kwi 01:15
Eta:
|A1|=1 , |A2|= 2*3*1*3!
|A|=1 +2*3*1*3!
22 kwi 01:17
Paulina:
Nadal do mnie to nie doszło ? Mogłabyś całe rozwiązanie przedstawić ?
22 kwi 01:19
Paulina:
Dziękuję Ci Eta, jutro jeszcze Cię pomęczę.
22 kwi 01:29
Eta:
pierwsza trójka sumy kwadratów podzielna przez 5 to (5,5,5) −−1 mozliwość
teraz wybierasz taką trójkę by była podzielna przez 5
to reszty muszą być 4+1+0
liczby dające resztę 4 to jedna z dwu {2,3} −−dwie takie
resztę 1 to jedna z trzech {1,4,6}
resztę 0 to jedna {5}
mamy 2*3*1
i musisz je przemieszać na 3! sposobów
otrzymujesz 2*3*1*3! takich trójek
R−m |A|= 1+ 2*3*1*3! = ....
P(A)=.......
Czy teraz już rozumiesz?
Dobrej nocy
22 kwi 01:30
Paulina:
złota KOBI
Eta 
dobranoc
22 kwi 01:31
Eta: Do matury z matematyki zostało 1236296 sekund czyli 14 dni, 7 godz. i 24 min.
22 kwi 01:35
Paulina:
22 kwi 01:36