Niech A bedzie zbiorem tych x e <0;4π>, dla ktorych funkcja f(x)=sinx przyjmuje wartości
większe od 0,5, zaś B − zbiorem wartości tych x e <0;4> dla których funkcja f(x)=cosx
przyjmuje wartosci mniejsze od −0,5. Wyznacz A n B.
i nie wiem
| π | 5 | 13 | 17 | |||||
A : x∊<0,4π> i sinx>0,5 ⇒ A=[( | , | π) U( | π), | π)] | ||||
| 6 | 6 | 6 | 6 |
| 2 | 4 | 8 | 17 | |||||
B: x∊<0,4π> i cosx< −0,5 ⇒B=[( | π, | π) U( | π, | π)] | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 2 | 5 | 8 | 17 | |||||
A∩B=[( | π, | π) U ( | π, | π)] | ||||
| 3 | 6 | 3 | 6 |
!