funkcja wymierna, zbiór wartości
alik: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=(x−1)2/x2+1
chciałam rozpocząć od wykresu, ale nawet nie wiem jak go narysować, będę wdzięczna za pomoc!
21 kwi 22:17
Hajtowy:
D
f = R
x
0 = 1
Podstaw sobie liczby za 'x' i rysuj
21 kwi 22:18
ICSP: Masz wyznaczyć zbiór wartości a nie rysować wykres.
21 kwi 22:19
bezendu:
To ja sposobem z zbioru A.Kiełbasy
x
2−2x+1=x
2p+p
x
2−x
2p−2x+1−p=0
I należy rozpatrzeć dwa przypadki
21 kwi 22:36
pigor: ..., np. tak : w zbiorze D=R niech
| | (x−1)2 | |
f(x)=w ⇔ w= |
| ⇔ wx2+w= x2−2x+1 ⇔ (w−1)x2+2x+w−1=0 |
| | x2+1 | |
i równanie to ma rozwiązanie ⇔ Δ
m ≥0 ⇔ 4−4(m−1)
2 ≥0 ⇔ 1−(m−1)
2 ≥0 ⇔
⇔ (w−1)
2≤ 1 ⇔ |w−1|≤ 1 ⇔ −1≤ w−1≤ 1 /+1 ⇔
0≤ w≤ 2 ⇔
w∊<0;2> −
− szukany zbiór wartości w danej funkcji f. ...
21 kwi 22:36
bezendu:
I pigor dokończył moją myśl
21 kwi 22:37
Maslanek: Zauważmy, że
| | (x−1)2 | | x2+1−2x | | 2x | |
f(x)= |
| = |
| =1− |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | x | |
Rozpatrzmy funkcję: h(x)= |
| |
| | x2+1 | |
Zbadajmy jej monotoniczność:
Niech x, y∊R takie, że y−x>0
| | x | | y | | xy2+x−yx2−y | |
Wtedy h(x)−h(y)= |
| − |
| = |
| = |
| | x2+1 | | y2+1 | | (y2+1)(x2+1) | |
| xy(y−x)+(x−y) | | (y−x)(xy−1) | |
| = |
| |
| (y2+1)(x2+1) | | (y2+1)(x2+1) | |
y−x>0 z założenia
W zależności od znaku (xy−1) mamy funkcję rosnącą lub malejącą. Co wtedy będzie się działo?
21 kwi 22:40
Maslanek: Ładny sposób

Już zapomniałem jak to się robi w prosty sposób
21 kwi 22:41
ZKS:
| (x − 1)2 | | x2 + 1 − 2x | | 2x | |
| = |
| = 1 − |
| |
| x2 + 1 | | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
−(x − 1)
2 ≤ 0 ≤ (x + 1)
2
−(x
2 + 1) + 2x ≤ 0 ≤ x
2 + 1 + 2x
| | 1 | |
−(x2 + 1) ≤ −2x ≤ x2 + 1 / * |
| |
| | x2 + 1 | |
| | 2x | |
0 ≤ − |
| + 1 ≤ 2 ⇒ ZWf = [0 ; 2]. |
| | x2 + 1 | |
21 kwi 22:45
ICSP: Inny sposób :
−(x−1)
2 ≤ 0 ≤ (x + 1)
2
−x
2 + 2x − 1 ≤ 0 ≤ x
2 +2x + 1 // − 2x
−(x
2 + 1) ≤ −2x ≤ (x
2 + 1) // : (x
2 + 1) > 0
| | 2x | |
−1 ≤ − |
| ≤ 1 // + 1 |
| | x2 + 1 | |
f(R) = [0 ; 2]
21 kwi 22:47
alik: DZIEKUJE BARDZO, JUZ ROZUMIEM! JESTEŚCIE SUPER!
21 kwi 23:14
Domel:

A tu potwierdzenie graficzne
22 kwi 10:58