Rownania z parametrem
:): Dla jakich wartości parametru p równanie (x−3)[x2−2(2p+1)x+(p+2)2]=0 ma dwa rożne rozwiązania
21 kwi 21:49
razor: z pierwszego czynnika x = 3 więc z drugiego (Δ = 0 i x ≠ 3) − jedno rozwiązanie różne od 3 lub
(Δ > 0 i x = 3) − dwa rozwiązania, z których jedno jest równe 3
21 kwi 21:52
:): Więc są dwie możliwości. Po pierwsze wiemy ze x−3=0 więc z tego wynika, ze x=3 dlatego drugi
czynnik musi mieć albo dwa pierwiastki w tym jeden równy 3 albo jeden pierwiastkek różny od 3.
Tylko kwestia jak to zapisać jako dwa warunki ( delta =0, z rożne od 3) lub (delta >0, x=3) ?
Tylko wlasnie delta wychodzi stopnia 2 i warunek pierwsz jest nie prawda bo wychodzą dwa
pierwiastki x=−1 lub x=3? Tak?
21 kwi 22:00
ICSP: Już masz gotowe warunki. Wystarczy napisać do nich obliczenia.
21 kwi 22:02
:): Więc są dwie możliwości. Tylko wlasnie jak je zapisać w 2 warunkach czy jak?
21 kwi 22:02
:): no tak tyle wiem, tylko co z tym warunkiem pierwszym gdzie Δ = 0 i wychodzi ze p=1 v p=−1?
21 kwi 22:07
:): to co z tym rozwiazaniem zrobic? ze jest sprzeczne?
21 kwi 22:11
loitzl9006:
p=1 ⋁ p=−1 to się zgadza.
co do Δ>0 i x=3 to takie dwa warunki:
4(2p+1)2−4(p+2)2>0 i 32−2(2p+1)*3+(p+2)2=0
może najpierw rozwiąż 32−2(2p+1)*3+(p+2)2=0 i sprawdź czy rozwiązania p1 i p2 należą
spełniają nierówność 4(2p+1)2−4(p+2)2>0
21 kwi 22:46
ICSP: p = 1 nie jest odpowiedzią.
21 kwi 22:51
loitzl9006:
no faktycznie... jedno rozwiązanie będzie wtedy, dzięki za czujność
21 kwi 22:54
:): czyli podstawiam za p i sprawdzam czy jest sprzeczne czy prawdziwe?
21 kwi 22:57
loitzl9006:
zgadza się
21 kwi 23:01
:): dziękuję
21 kwi 23:05