jerey: W pewnej klasie okazało się, że są 3 osoby, które urodziły się w kwietniu tego samego roku i są
dwieosoby, które urodziły się w lipcu tego samego roku. Oblicz prawdopodobieństwo, że troje z
tych 5 uczniów urodziło się tego samego dnia roku.
mam problem, z tego typami zadan.
wiem, ze są to ciągi ale nigdy nie wiem ilu elementowe i jakiego podzbioru.
mogłby mi ktos wytłumaczyc to w miare łopatologicznie?
kwiecen ma 30 dni. 3 osoby urodziły sie w kwietniu. czyli kazda osoba mogła sie urodzic na? i
tu nie wiem czy 330 czy 302
podobnie z lipcem.
21 kwi 21:43
bezendu:
jeśli 3 osoby urodziły się w kwietniu to 303
dwie w lipcu 312
Ω=303*312
21 kwi 21:46
loitzl9006: w sumie, to
lipiec nie ma nic do rzeczy, bo nawet jeśli dwie osoby urodziłyby się tego samego dnia lipca,
to i tak nic nie da. Bo pytają o 3 osoby z tego samego dnia.
Zadanie ograniczasz więc do rozważenia tylko 3 osob z kwietnia (więc ciągi 3−elementowe),
będzie nieco łatwiej akurat w tym przypadku
Powiedzmy że ciąg zawierający dni urodzenia osób z kwietnia ma postać |X|Y|Z|
X − dzień urodzin 1. osoby
Y − 2. osoby
Z − 3. osoby
X może być liczbą naturalną od 1 do 30 bo kwiecień ma 30 dni, podobnie Y i Z
Więc na pierwszym miejscu wybieramy liczbę na 30 sposobów, podobnie na drugim i na trzecim więc
Ω=30*30*30=30
3
teraz zdarzenia sprzyjające. powinno być dość logiczne że może być kombinacja |1|1|1| ,
|2|2|2|, |3|3|3|, |4|4|4|, ... , |29|29|29|, |30|30|30| więc 30 możliwości
21 kwi 21:52
jerey: dzieki loitzl9006, z tymi ustawieniami juz wiem o co chodzi.
21 kwi 22:01
jerey: http://www.zadania.info/d556/5774029
tutaj inaczej zapisali moc zbioru i inaczej zdarzenie sprzyjające, nie mogłem ogarnąc dlaczego
zdarzenia sprzyjające : 30*31
2. Ale Twoj sposób jest bardziej klarowny, dziekuje
21 kwi 22:04
Maslanek: To co oni zapisali. Treść zadania jest ciekawie sformułowana, bo nie ma tutaj losowania trzech
ludzi, a jedynie powiedziane jest, że mamy mieć trzech urodzonych tego samego dnia.
Stąd też 30 − ilość dni w kwietniu (kombinacja jak wyżej 111, 222, 333... 30 30 30)
A ludzie urodzeni w lipcu mogą mieć dowolny rozkład dat urodzenia. Stąd 312.
21 kwi 22:29